Na Ptuju se pod častnim danes začenja 27. osrednja prireditev Dobrote slovenskih kmetij, ki jo organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Mestna občina Ptuj ob podpori Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS. Med dobitniki priznanj na ocenjevanjih različnih dobrot so tudi naši občani.
Za 27. državno razstava Dobrot slovenskih kmetij, ki bo od 19. do 22. maja 2016 na ogled v minoritskem samostanu na Ptuju, so kmetije iz Slovenije in zamejstva prijavile v ocenjevanje 1.304 izdelke, kar je največ doslej. Strokovne komisije so začele z ocenjevanji že v začetku marca in imele težko delo pri izbiranju najboljših pekovskih izdelkov, marmelad, kompotov, medu, kruha, vina, žganja, mlečnih in mesnih izdelkov, olj, kisa … 250 izdelkov in živil prislužilo bronasto priznanje, 375 srebrno, 511 pa zlato. Za trikratni zaporedni prejem zlatega priznanja pa bodo podelili 75 znakov kakovosti.
Med dobitniki priznanj so tudi kmetije in ponudniki iz naše občine. Zlato priznanje in letos tudi znak kakovosti prejme Kmetija Žnidar iz Dolge Gore za svojo skuto, bronasto priznanje pa za sir za žar. Jožica Vengust iz Vodruža se veseli zlatega priznanja za svoj beli kruh, Irena Pevec, prav tako iz Vodruža, pa je osvojila dve srebrni priznanji, in sicer za sladko skuto in za medeno pecivo. V Vodruž sta šli še dodatni dve srebrni priznanji, v kategoriji mlečnih izdelkov je namreč Kmetija Sirarstvo Videc na ocenjevanju prepričala s poltrdim kozjim sirom Gurman in poltrdim kozjim sirom Tincl. Prav tako dve srebni priznanji sta šli v Dramlje, kjer je Štefka Korenjak spekla odlična ječmenov kruh z orehi ter koruzni kruh.
V Občini Šentjur smo lahko ponosni na kvaliteto domačih dobrot, priznanja pa so nova potrditev tako za ponudnike kot za odjemalce, saj so Dobrote slovenskih kmetij uveljavljena blagovna znamka, ki zagotavljajo kakovostna živila z znanim poreklom, iz lokalno pridelanih surovin, predelana pretežno na tradicionalen način.