Občina Šentjur
Mestni trg 10
3230 Šentjur

Novice in objave

Domov Novice in objave

Martinovanja v vinorodnih kotičkih šentjurske občine

05.11.2019

Približuje se Martinovo, ko se po izročilu spremeni mošt v vino, čemur sledi poskušnja kapljice in s tem tudi še zahvala za letošnje darove narave. Vinogradniki naše občine znajo pridelati in prikletariti izvrstna vina, o čemer pričajo rezultati iz ocenjevanj. Poskusiti novo kapljico pa bo konec tedna ponovno mogoče na tradicionalnih prireditvah – na Martinovih dnevih na Ponikvi 2019, na Sveto Heleno pa tudi letos pride Martin na star način.

 Na Ponikvi pričnejo že v petek, 8. novembra, z odprtjem tridnevnega dogajanja, pokušino mošta in razstavo, ki bo na ogled vse dni Martinovanja, tokrat je vezana na Prehranske izzive prihodnosti. Sobota je na Ponikvi dan za predavanje o samooskrbi, razstavo Roberta Gajška Ponikva nekoč, zvečer pa se v cerkvi sv. Martina obeta koncert Vokalne skupine Adam Ravbar iz Grobelj pri Domžalah. V nedeljo ob 10. uri sledi sveta maša, nato pa druženje na Slomškovem trgu, s krstom mošta, sejmom in druženjem.

 Sveta Helena vabi v nedeljo, 10. novembra, ko ob 8.30 štartajo pohodniki po vinsko-turističnih cestah. Obiskovalci si bodo lahko ogledali podiranje klopotca, se udeležili maše v cerkvi sv. Helen, videli blagoslov mladega vina, ki se bo ponudil na degustacijo. Letošnja posebnost je, da bodo proglasili prvega Gormana – vinarja leta Sv. Helene 2019. Že tradicionalno bodo vse popoldne odprta vrata gorc po Sveti Heleni, za zabavo bo skrbel ansambel Valovi.

 Organizatorji vljudno vabijo obiskovalce iz domače občine in od drugod. Na tem mestu pa naj velja poziv, da tudi za področje vinogradništva imamo v mislih lokalne pridelovalce, ki v vzgojo ter nego trte in kasneje kletarjenje vložijo ogromno truda. Zato cenimo domačo kapljico, spoštujmo pridelovalce, ki jim je dobro vino, po katerem so naši kraji znani, zaradi vse večjih vremenskih neprilik in slabe računice, vse večji izziv. Poskrbimo, da se bodo stari vinogradi obnavljali in da bo pokrajina ostala v idilični podobi gorc in zidanic tudi za zanamce.

* Podrobnejši programi v priponkah!

 

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?